Bilvård i Uppsala

När samvetet börjar påminna om att det var lite väl länge sedan du tvättade bilen, och du är osäker på om den är svart eller vit under lagret av grått, ja då är det dags att sätta igång med sin bilvård i Uppsala. Och helst tidigare än så! En ren in- och utsida ger en gladare och mer fokuserad förare, och ju bättre du håller efter din bil, desto mindre sliter du på ytskikten och slipper göra kostsamma åtgärder för att få tillbaka glansen.

Tvätta själv i bilvårdshall

När du ska sköta din bilvård är ett sätt att ta dig till en av de många anläggningar där du själv kan tvätta. Börja med en petroleumbaserad (så kallad kallavfettning) på nedre delen av bilen. Efter det kan du använda en microemulsion för att lösa upp trafikfilm, vägsalt, insekter och annat. När avfettningarna fått verka i några minuter så spolar du av bilen med högtryck, nedifrån och upp. Fälgarna kan behöva en syrabaserad fälgrengöring och ska sedan borstas rena. Slutligen spolar du av bilen och skrapar av det mesta av vattnet av med en silikonskrapa avsedd för bilvård. Det sista vattnet torkar du av med ett rent sämskskinn.

I en tvätthall hos till exempel en mack eller ett bilvårdsföretag kan du tvätta din bil i lugn och ro. Smuts och spillvatten kommer då att hanteras på rätt sätt, i vattenreningsverk och oljeavskiljare. Det är inte förbjudet att tvätta bilen på gatan, men det är förbjudet att släppa ut orenat avloppsvatten och vatten från biltvätt räknas som avloppsvatten. Så tvätta i bilhall för att undvika att däckpartiklar, bränslerester, vägmaterial, giftiga tungmetaller med mera kommer ut i dagvattensystemet.

Manuell och maskinell bilvård i Uppsala

Låt maskinerna tvätta bilen

Du kan också låta maskinerna sköta din bilvård i Uppsala! En vanlig maskintvätt på macken tar ungefär mellan sju och tio minuter, tid då du kan luta dig tillbaka och lyssna på musik eller läsa nyheter. Medan du sitter i bilen sköter maskinerna avfettning, högtryckssköljning, vaxning, torkning, hjultvätt, underspolning, och polering. Beroende på årstiden görs också vissa specialbehandlingar. På sommaren ersätts avfettning med skumtvätt och insektlösning för bästa möjliga slutresultat.

Bilens insida är också viktig att hålla ren, eftersom det är den miljön du som förare och dina passagerare upplever. Bra luftkonditionering och välstädat fordon gör att du kan fokusera på din körning. Se till att vid behov tvätta bilklädseln, ta bort dålig lukt i bilen och rengöra gummimattorna. Glöm inte ratten! En disktrasa med ljummet vatten och diskmedel funkar bra på en läderratt, sedan torkar du med en handduk eller mikrofiberduk. Avsluta med lite vinylglansmedel på dina panelerna.

Enkelt och roligt med bilvård

Bilvård i Uppsala är enkelt och ibland till och med kul, vare sig du väljer att göra allting för hand eller låta maskinerna sköta grovjobbet. Men det är viktigt att det görs regelbundet, så att du inte orsakar onödigt slitage på bilen. Och vem vill köra runt i ett fordon som nästan är bortom igenkänning? Ta för vana att med jämna mellanrum stanna till vid biltvätten och kolla om du behöver en enklare avsköljning eller en rejäl tvätt. Din bil kommer att tacka dig!